19 - 04 - 2016

Voetbal Hackathon groot succes!

Terwijl de spanning in de binnen- en buitenlandse voetbalcompetities tot een ongekende climax stijgt, had de speelronde van de Engelse Premier League afgelopen weekeinde een bijzonder tintje voor de deelnemers aan de eerste voetbal hackathon van Nederland, georganiseerd door The Analytics Lab en Cmotions. Op vrijdag 15 april werd er bij  B.Amsterdam gestreden om de prestigieuze wisselbokaal. Na weken van voorbereiding, trainingskampen en hoogtestages, betraden de zeven deelnemende teams het stadion ‘The Muhammed’. De wedstrijdspanning was  tijdens de warming-up al voelbaar. Laptops werden aangesloten, de tactiek werd nogmaals besproken. Nadat de processoren warmgedraaid waren en de voedingskabels de nodige rek- en strekoefeningen hadden afgewerkt, maakte stadionspeaker Niek Agema de opstellingen bekend en werden de spelregels uitgelegd. Tot veler verrassing was het niet de eigen eredivisie, maar de Engelse Premier League die op basis van data analyse voorspeld diende te worden. Bedrukte gezichten bij een aantal teams, die hun voorbereiding volledig gewijd hadden aan hun kennis en dataverzameling van de Nederlandse competitie.

 

  Thuis Uit
16-4-2016 Norwich Sunderland
16-4-2016 Everton Southampton
16-4-2016 Man United Aston Villa
16-4-2016 Newcastle Swansea
16-4-2016 West Brom Watford
16-4-2016 Chelsea Man City
17-4-2016 Bournemouth Liverpool
17-4-2016 Leicester West Ham
17-4-2016 Arsenal Crystal Palace
18-4-2016 Stoke Tottenham

 

Desalniettemin speelden de deelnemende teams vanaf het eerste fluitsignaal zeer gepassioneerd. Elk team kreeg een fictief budget van € 1.000, dat zo goed mogelijk ingezet moest worden om de 10 wedstrijden van deze speelronde te voorspellen. Op elke wedstrijd diende minimaal  €50 en maximaal €200 ingezet te worden, waarbij de odds (quoteringen) voorafgaand aan de hackathon door een bekend wedkantoor waren vastgesteld. Wie maandagavond, na afloop van de laatste wedstrijd, het meeste rendement heeft behaald, is de winnaar van de hackathon en mag de felbegeerde wisselbeker in ontvangst nemen. De volledige wedstrijdhistorie van de afgelopen tien seizoenen in de Premier League werd aan de teams ter beschikking gesteld, het was (uiteraard) ook toegestaan om andere databronnen te gebruiken.

Het wedstrijdplan van de teams verschilde; een aantal teams zochten meteen de aanval en nam grote risico’s, terwijl andere vertrouwden op een gesloten verdediging en inzetten op de zekerheidjes. Van het verschil met de quoteringen van andere wedkantoren tot het aantal verwachte doelpunten per club en van de onderlinge historische resultaten tot het aantal  niet-Engelsen dat er bij een club op de loonlijst staat; vele variabelen werden gebruikt om op te modelleren. Tijdens de rust werden de teams van een energieboost voorzien middels hét klassieke kantinevoedsel, een broodje bal. Tegelijkertijd werden de aanvoerders door onze eigen Sierd de Vos, de cameragenieke Erik van Nistelrooij, geïnterviewd en geprikkeld om een tipje van de sluier over de gehanteerde strijdwijze op te lichten. Tijdens de tweede helft werd er wederom met zoveel passie en concentratie gewerkt, dat de ruimte zich begon te vullen met de herkenbare lucht van een doorsnee voetbalkleedkamer op zondagmorgen.

Na de reguliere speeltijd volgde een bloedstollende verlenging; de laatste 30 minuten waarin de teams de daadwerkelijke voorspellingen moesten invullen. Tijdens de persconferentie, waarin deze voorspellingen en gebruikte tactieken wereldkundig werden gemaakt, bleek tot ieders grote interesse dat de teams zeer verschillende tactieken hanteerden. Waar alle deelnemers het over eens waren, was dat de sfeer en sportiviteit een voorbeeld zijn voor menig voetbalclub en -stadion. Ook de toeschouwers, toekijkend vanaf de eretribune, genoten met volle teugen van het vermakelijke schouwspel en de uiteenzetting van de aanvoerders over hun strijdwijze. Een team had dusdanig veel vertrouwen in hun eigen model, dat ter plekke besloten werd om eigen geld in te zetten op de uitkomsten van hun model. Na afloop van de persconferentie werd de dag afgesloten met een fameuze derde helft; in de kantine van B.Amsterdam werd onder het genot van een hapje en drankje de hackathon geëvalueerd.

 

De organisatie heeft gedurende het speelweekeinde de tussenstand nauwkeurig bijgehouden. Voorafgaand aan de laatste wedstrijd, Stoke City – Tottenham Hotspur op maandagavond, waren er twee teams verwikkeld in een bloedstollende nek-aan-nek race om de overwinning. De winnaar krijgt de beker uitgereikt, uiteraard wordt dit in de komende dagen op deze website bekend gemaakt.

This article is written by:
Niek Agema
Niek Agema
n.agema@cmotions.nl